A novai plébánia hivatalos honlapja

2010. júliusában nagy tervekkel kereste meg az Együtt Sikeres Nováért Egyesület vezetősége a plébánia akkori vezetőjét, plébánosát: Tóth Tibor atyát. A 2010. elején életre hívott egyesület egyik fő célkitűzése a hagyományok ápolása, a település helytörténeti múltjának megőrzése, hagyományainak, természeti értékeinek a megmentése. E célkitűzés megvalósításának fontos lépcsőfoka lenne egy, az Európában is egyedülálló gyümölcsgénbank létrehozása Nován, helyileg az e célra legmegfelelőbbnek tartott elhanyagolt állapotban lévő plébániai kert területén. Az elképzelések szerint a községben található összes alma-, körte- és barackfa oltványát összegyűjtenék, hogy azt megőrizzék az utókornak.

Plébániánk vezetése örömmel fogadta a terveket, azonban az ekkor megkezdett szóbeli egyeztetéseket a 2010. augusztus 1-vel végrehajtott plébános váltás miatt újból kellett kezdeni. Új plébánosunk, Tóth András atya szintén örömmel fogadta a kezdeményezést.

Az Egyházközségi Képviselőtestület a szóbeli egyeztetéseket követően 2010. augusztus 23-án megtartott ülésén alábbiak szerint vitatta meg a kérdést.

„Az Együtt Sikeres Nováért Egyesület vezetői megkeresték a plébánost és a testületet azzal a kéréssel, hogy a plébánia kertjében őshonos göcseji gyümölcsfákat szeretnének telepíteni. Ehhez kérték a plébános és a képviselőtestület beleegyezését. Ígéretet tettek a kert rendbetételére, és a további gondozására is.
A képviselők megvitatták a javaslatot. Hozzájárulásukat adták a kert bérbeadásához azzal a feltétellel, hogy a területet az Együtt Sikeres Nováért Egyesület a telepítés után is rendben tartja.
A testület meghatározta, hogy a kert egy része kertként és udvarként továbbra is álljon a plébánia rendelkezésére. A testület javasolta, hogy a bérbeadásról az Egyházmegye jogtanácsosa készítsen szerződést.”

Ezt követte a Megyéspüspök Úrtól az elvi engedély kérése a kert bérbeadásához és a szerződés megkötéséhez. Kérésünkre kedvező választ kaptunk.

A Megyéspüspök úr elvi engedélye alapján 2010. november 11-én kötöttük meg a szerződést. A szerződést dr. Tóth József, a Szombathelyi Egyházmegye jogtanácsosa készítette el. Ezt a szerződést aláírta Weilandné Egyed Katalin, az Együtt Sikeres Nováért Egyesület elnöke; Tóth András plébános; továbbá két tanú: Varga Jenőné és Ruzsics Milán. A Szombathelyi Megyéspüspök 2010. november 23-án jóváhagyta a szerződést.

A szerződés előkészítésével és megkötésével egyidejűleg 2010. szeptember 14-én, kedden este egyeztető megbeszélés került megrendezésre a novai Csicsergő Szabadidőközpontban, ahol az ötletgazda Ruzsics Milán vendégül látta az Egyesület és az Egyházközségi Képviselőtestület tagjait. Kovács Gyula pórszombati erdész - a 2010. évi „Az év zalai embere” cím birtokosa - mint a megvalósítás koordinátora ismertette a célkitűzést, annak jelentőségét és szólt a megvalósítás lépéseiről. Az ősi hagyományok ápolásában élen járó szakember kiemelte: tudomása szerint egy adott településhez kapcsolódó összes gyümölcsfa összegyűjtése eddig még sehol sem valósult meg Európában, vagyis a novaiak kezdeményezése egyedülállónak tekinthető. A beoltott fákat ligetes elrendezéssel ültetik el, így azok akár közösségi teret is alkothatnak.

2010 őszén elkezdődött a tényleges munka. Megtörtént a község területén fellelt mintegy 117 gyümölcsfáról az oltóágak vétele, s azok leoltása. Ez utóbbi feladatot maga Kovács Gyula végezte el pórszombati birtokán. Az Együtt Sikeres Nováért Egyesület tagjai és az Egyházközségi Képviselőtestület több tagjának közreműködésével elkészült a plébánia kertjének a kerítése. Lenyírtuk a füvet, kiirtottuk az akácost a kertből, megkezdődött a terep rendezése.

Ez a munka folytatódott 2011. tavaszán. Több pótkocsira való törmeléket elszállítottak az Egyesület tagjai, és a tereprendezés is elkészült 2011. április 14-én. Beültették a területet fűvel.

2011. május 9-én este az Egyesület tagjai a Gilicze József által felajánlásképpen kivülről frissen kifestett plébániai garázs közvetlen közeléből tereprendezéssel egybekötve kivágták a garázs csatornájának eltömődését okozó fenyőfákat.

Az előzetes terveknek megfelelően megtörtént a kertben a gyümölcsfa ültetés 2011. május 16, 17-én az esti órákban illetve 21-én szombaton.

Az avató ünnepségre 2011. június 24-én, pénteken került sor. A program a dr. Veres András szombathelyi Megyéspüspök Úr által bemutatott szentmisével kezdődött Keresztelő Szent János ünnepén, majd következett az avató ünnepség, mely keretében két népdalcsokrot, egy rövid történetet és Vaska Miklós nyugalmazott iskolaigazgató e napra írt költeményének kiséretében meghallgathattuk Kovács Gyula és V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár úr ünnepi beszédét, majd a Főpásztor megszentelte a kertet.

Képösszeállításunk a Galériában!
 

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.