A novai plébánia hivatalos honlapja

Rómában május 1-jén, a délelőtt 10 órakor kezdődő pápai szentmise keretében XVI. Benedek boldoggá avatta elődjét, II. János Pált. A szertartásra érkező zarándokok zsúfolásig megtöltötték a Szent Péter teret és környékét. Magyar zarándokcsoportok is érkeztek a boldoggáavatásra, a bíborosok között jelen volt Erdő Péter is.

 

87 hivatalos küldöttség érkezett Rómába,  16 állam- és kormányfő  vett részt a szertartáson, 5 királyi család képviselője is jelen volt. A magyar kormánydelegációt Orbán Viktor vezette.

Benedek pápa pápamobilon tette meg a Szent Péter-bazilika bronzkapujától a téren felállított oltárig lévő utat. A Szentatya  II. János Pál pápa kedves liturgikus öltözékét – püspöksüvegét és miseruháját – viselte.

A boldoggáavatási szertartásra a szentmise bűnbánati része után került sor.  A Szentatyától Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke kérte II. János Pál boldoggáavatását. Ismertette az elhunyt Szentatya  életét, méltatta több mint 26 éves pápaságát.

Ezután a Szentatya e szavakkal hirdette ki elődjének boldoggáavatási dekrétumát:

Elfogadva testvérünknek, Agostino Vallini bíborosnak, római egyházmegyei általános helynöküknek, sok más püspöktestvérünknek és sok hívőnek a kérését, miután meghallgattuk a Szenttéavatási Kongregáció véleményét, apostoli tekintélyünkkel engedélyezzük, hogy

Isten Tiszteletreméltó Szolgáját, II. János Pál pápát mostantól kezdve boldognak nevezzék,

és ünnepét minden évben október 22-én, a kánonjogi előírások szerint megállapított helyeken és szabályok szerint megünnepeljék.

Az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében.

Az összegyűlt zarándokok tapsa közepette került sor Boldog II. János Pál  portréjának leleplezésére. A festmény egy 1995-ben készült fotó alapján készült.

A boldoggáavatásért Agostino Vallini bíboros mondott köszönetet  Benedek pápának.

A boldoggáavatást követően elhelyezték II. János Pál ereklyéjét a szabadtéri oltáron. A néhai pápa vérét tartalmazó ampullát a francia Marie Simon-Pierre nővér,  valamint Tobiana nővér, a lengyel pápa egykori házvezetőnője helyezte el.

A dekrétum kihirdetésével, és a Szentatya  földi maradványainak a Szent Péter-bazilika egyik oltárára helyezésével, valamint ereklyéjének oltárra helyezésével megkezdődhet immár hivatalosan, egyházjogi szempontból is, II. János Pál nyilvános tisztelete.

A szentmisén mondott homíliájában XVI. Benedek pápa utalt arra, hogy elődjének életszentsége már a hat évvel ezelőtti temetés napján is érezhető volt. Az evangélium azt mondja: „Boldogok, akik nem láttak, mégis hittek”. II. János megkapta az Atyától a hit boldogságát, hogy építse Krisztus egyházát. Mária, a hit boldogságának modellje segítette ebben, akit minden keresztény ember és az egyház előtt is az életszentség példájává tett. XVI. Benedek kijelentette: „Ma a föltámadt Krisztus teljes lelki fényességében ragyog előttünk a szeretett II. János Pál tiszteletet parancsoló alakja. Neve ma bekerült azoknak a szenteknek és boldogoknak a seregébe, akiket ő 27 éves pápai szolgálata során hirdetett ki.” Hangsúlyozta: II. János Pál megnyitotta Krisztusnak a társadalmat, a kultúrát, és erőt adott a keresztényeknek, hogy ne féljenek megélni és megvallani hitüket. Úgy vezette át Isten népét a harmadik évezredbe, hogy beléjük ültette a reményt: megújult jövő felé haladnak. Beszéde végén hálát adott Istennek, hogy tanúja lehetett elődje hitének, Krisztussal való egységének.

Magyar Kurír

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.