A novai plébánia hivatalos honlapja

Február 8-án Emiliáni Jeromost, az „árvák atyját” ünnepli az egyház. XIV. Benedek pápa 1747-ben avatta boldoggá, XIII. Kelemen húsz évvel később iktatta a szentek sorába. XI. Pius 1928-ban az árvák és a szülői szeretetet nélkülöző gyermekek védőszentjévé emelte. Ünnepét 1769-ben vették föl a római naptárba.

Girolamo Miani 1481-ben született Velencében. Az ifjú korán, 15 évesen katonának állt. 1508-ban fogságba esett; a rabságban mély változás következett be lelkében. Nyomorúságos helyzetében a Szűzanyához könyörgött. Nem sokkal ezután a halottnak vélt Jeromos föltűnt Trevigiben, és elbeszélte: megjelent neki a Szűzanya, leoldotta bilincseit, és kivezette az ellenséges őrök között. Csodálatos szabadulása után bilincseit a Szűzanya oltárára helyezte.

1518-ban, 37 éves korában szentelték pappá. Jeromos gondjába fogadta az árva és veszélyeztetett gyermekeket, ápolta a betegeket, hitoktatásban részesítette az egyszerű embereket.

1528-ban, amikor hazájában éhínség és járvány tombolt, mindenét a rászorulóknak ajándékozta, éjszaka eltemette az utcán heverő halottakat, ápolta a betegeket; mígnem ő is megkapta a kiütéses tífuszt. Fölgyógyulása után, 1531-ben lemondott minden tulajdonáról; teljesen a szegényeknek szentelte életét. Összegyűjtötte az árva gyermekeket, egyszerű ételt, hitoktatást és a munkára való fölkészítést biztosítva nekik. Több városban alapított árvaházakat.

Példája számos embert megmozgatott, sokan támogatták szolgálatában. Leghűbb segítőit szerzetesi közösségbe fogta össze: Chieti püspökének, a későbbi IV. Pál pápának támogatásával megalapította a szomaszkai rendet a betegek gondozására és az árva gyermekek nevelésére. Az 1528-ban létrehozott férfirendet 1540-ben hagyták jóvá. Az ágostonos regulát követő rend ma is működik Olaszországban: árvaházakat, szegényotthonokat, kórházakat, diákotthonokat tart fenn.

51 éves korában, az áldozatok ápolása közben megtámadta a pestis. Halála előtt társai lelkére kötötte, hogy kövessék a keresztet, az evilági dolgokat kevésbe vegyék, a szegényeket, az elhagyottakat meg a betegeket szeressék, és egyetértésben, szeretetben éljenek együtt. 1537. február 8-án, Somascában.

XIV. Benedek pápa 1747-ben boldoggá, XIII. Kelemen húsz évvel később szentté avatta Emiliáni Jeromost. XI. Pius 1928-ban a szomaszkaiak négyszáz éves jubileuma alkalmából az árvák és a szülői szeretetet nélkülöző gyermekek védőszentjévé emelte. Ünnepét 1769-ben vették föl a római naptárba, július 20-ra; 1969-ben a halála napjára, február 8-ra tették át.

Bakhita Szent Jozefina a régi, pogány módon élt élet és az új, „reményteljes” keresztény élet közötti ellentét példája. Jozefina egy afrikai származású szent, aki gyermekkorától kezdve rabszolgaként élt, majd katolikus hitre tért, miután megtalálta azt a „nagy reményt”, amely „megváltotta” őt. Életének nagy részét apácaként élte le, hirdetve az evangéliumot egész Itáliában. 2000-ben avatta szentté II. János Pál pápa. „Emlékszem, hogy amikor gyermek voltam, akkor a napot, a holdat, a csillagokat, és a természet más gyönyörű dolgait bámultam, és csodálkozva tettem fel a kérdést: „Ki ezeknek az ura?” És szenvedélyes vágyat éreztem arra, hogy lássam Őt, hogy megismerjem Őt, és hogy hűséget fogadjak Neki.”

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.