A novai plébánia hivatalos honlapja

A keresztény kultúrkörhöz tartozó államokban mindenütt megemlékeznek erről az eseményről, így hazánkban is. Nován a szentmise előtt barkát szentelt Kiss György atya, a helyi plébánia kormányzója, majd a Göcsej Szíve Dalkör előadásában passiót hallgathattak meg a jelenlévők.

- Virágvasárnapon emlékezünk meg Krisztus urunk jeruzsálemi bevonulásáról - ismertette Kiss György atya. - Jézus ezen a napon vonult be a városba, ahol a nép pálmaágakat lengetve fogadta. Krisztus egy szamár hátán ülve érkezik, ám az emberek ujjongva, királyként ünneplik. Jézus azonban tudja, hogy ez az ünneplés átmeneti, tisztában van azzal, hogy kezdődik szenvedésének a története, amely szörnyű kereszthalállal, majd az azt követő csodás feltámadással ér véget.

A virágvasárnapi szentmisén a papok pirosba öltöznek, ezzel is jelzik a szenvedéstörténet kezdetét. A feszületeken látható Krisztust lepellel takarják le, amit Jézus elítélésének, megkínzásának és halálának napján, nagypénteken vesznek le.

- Templomunkban a nagyhéten két alkalommal is passiót mutatunk be, köszönhetően a Göcsej Szíve Dalkörnek, hiszen ezt a nemes küldetést, ezt a szép feladatot ők vállalták magukra - folytatta a plébánia kormányzója, majd hozzátette, a passió szintén Krisztus urunk szenvedéstörténetét meséli el dalban és énekben. Erre utal maga a kifejezés is, a latin „passio” szó szenvedést jelent.

A nagyhét részeként csütörtökön tartják az utolsó vacsora emlékmiséjét, pénteken pedig általában keresztúttal kezdődnek a szertartások, s ezen a napon nincs szentmise.

 

A képen:

Bevonulás a novai templomba. Elöl a ministránsok, Horváth Natália és Gara Viola, mögöttük Kiss György atya, a helyi plébánia kormányzója, valamint a harmadik ministráns, Horváth Marcell Fotó: Gyuricza Ferenc

 

Gy.F., ZAOL.hu

 

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.