A novai plébánia hivatalos honlapja

Ma 2024. április 27., szombat, Zita napja van. Holnap Valéria napja lesz.

 

Miseszándéknak azt a szándékot nevezzük, amelyre a pap a szentmisét felajánlja, vagy amelyre a hívek a szentmise felajánlását kérik. A miseszándékot latinul intenciónak nevezzük.

Az Egyházi Törvénykönyv 901. kánonjának értelmében a papnak jogában áll a misét bárkiért, akár élőkért, akár elhunytakért felajánlani. Az élőknek éppúgy szükséges a szentmise, mint a megholtaknak. Bármely élőnek bármely tisztességes szándékára szabad misézni. Bemutathatjuk: valamely szent hittitok tiszteletére, bármely szent tiszteletére, az élőkért bármely szükségben, bármely megholtért.

A mondatott szentmise a legtöbb, amit adhatunk elhunytjainknak. A szentmise, mint a leghatásosabb és legfölségesebb kérő és engesztelő áldozat, kiesdi Istentől a tisztítótűzben szenvedő lelkek számára a szenvedések elengedését, illetve megrövidítését. A holtakért szentmisét szoktunk mondatni a halál, vagy a temetés napján, évfordulóján, az elhunyt névnapján, mindezektől a napoktól függetlenül is tetszés szerint bármikor.

 

 

Az Egyházi Törvénykönyv 945. kánonjának értelmében az egyház jóváhagyott szokása szerint minden misét bemutató papnak szabad adományt elfogadnia azért, hogy a misét egy bizonyos szándékra ajánlja fel. 946. kánon: Azok a krisztushívők, akik adományt adnak azért, hogy szándékukra misét ajánljanak fel, hozzájárulásukkal az egyház javát szolgálják, és ezzel az adományukkal részt vállalnak az egyház gondjából szolgálattevőinek és műveinek fenntartása terén. A szentmiséért adott adománnyal tehát nem a szentmise értékét fizeti meg az ember. A szentmise értéke végtelen, és azt pénzben nem lehet kifejezni. Az Egyházi Törvénykönyv 945. kánonja nagyon ajánlja, hogy a papok akkor is mutassák be a szentmisét a krisztushívő, különösen a szegények szándékára, ha semmi adományt sem kapnak.

 

Egy szentmisét egy mise mondató szándékára lehet felajánlani. Aki viszont szentmisét mondat, ugyanazt a szentmisét több szándékra is kérheti! A szentmise szolgáltatást időben intézzük. Ez különösen akkor fontos, ha adott napon akarjuk a szentmisét, pl. halál, vagy temetés évfordulóján, születésnapra, névnapra, házasságkötés évfordulójára. Érdemes átgondolni az évet ilyen szempontból is, s már év elején, vagy már az előző év végén „lefoglalhatjuk” a kívánt időpontokat. De akkor sem kell elszomorodnunk, ha az utolsó pillanatra hagyva kérésünket már foglalt a kért időpont, s más időpontra tevődik szentmisénk. A szentmisének ugyanúgy megvan a végtelen értéke, és Urunk ugyanúgy fogadja, mintha az általunk kért időpontban lenne bemutatva.

 

Magyarországon a szentmiseszándék mondatásához javasolt adomány mértékét a mindenkori STÓLADÍJSZABÁS rögzíti.

 

 

EGYHÁZI TÖRVÉNYKÖNYV

901. kán. A papnak jogában áll a misét bárkiért, akár élôkért, akár elhunytakért felajánlani.

945. kán.

1. §. Az egyház jóváhagyott szokása szerint minden misét bemutató vagy koncelebráló papnak szabad adományt elfogadnia azért, hogy a misét egy bizonyos szándékra ajánlja fel.

2. §. Nagyon ajánlatos, hogy a papok akkor is mutassák be a szentmisét a krisztushívô, különösen a szegények szándékára, ha semmi adományt sem kaptak.

946. kán. Azok a krisztushívôk, akik adományt adnak azért, hogy szándékukra misét ajánljanak fel, hozzájárulásukkal az egyház javát szolgálják, és ezzel az adományukkal részt vállalnak az egyház gondjából szolgálattevôinek és műveinek fenntartása terén.

948. kán. Külön-külön misét kell felajánlani azokra a szándékokra, amelyekért az adományt, ha mégoly csekélyet is, külön-külön adták és fogadták el.

 

 

Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.