A novai plébánia hivatalos honlapja

Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.

Nagyszombaton napközben semmilyen szertartás nincs, a nagyszombati liturgia kifejezés téves. A szombat a csend, a gyász napja. A katolikus időszámításban (ősi zsidó alapokra hagyományozva) szombat este a sötétedés után már vasárnap van, ezért a szombat esti misét vasárnap vigíliájának nevezik.

Húsvét vigíliája az év legszebb, de legbonyolultabb szertartása. A pap az öt részből álló szertartást fehér öltözékben végzi:

1. Fényliturgia  - Ekkor történik a tűz megáldása, majd arról a húsvéti gyertya meggyújtása. A húsvéti gyertya (minden résztvevőnél van) jelképezi a feltámadt Jézust. A templomba való bevonulás közben a szertartást végző által háromszor ismételt "Krisztus világossága!"-ra "Istennek legyen hála!" szavakkal válaszolnak a hívek. A szentélybe érkezve ezután énekli el a pap a húsvéti öröméneket.

2. Igeliturgia - Az Igeliturgiában kilenc olvasmány található. Hét az ószövetségből, egy szentlecke, és az evangélium, ebből legalább három ószövetségit és az evangéliumot fel kell olvasni. A Szentlecke előtt megszólal az orgona, harangok és a csengők is, amik nagycsütörtök óta hallgatnak ("a harangok visszatérnek Rómából"). A Szentlecke után felhangzik az Alleluja, ami egész nagyböjtben nem szerepelt a liturgiában.

3. Keresztség liturgiája - A predikáció után a keresztségi igéretek megújítása következik. Ha vannak keresztelendők, akkor itt történik meg a keresztelés. Ez is ősi hagyomány, mivel régen mindig húsvét vigíliáján keresztelték meg a jelölteket. Megáldják a keresztkutat és a szenteltvizet.

4. Eukarisztia liturgiája - a szentmise a hagyományos rend szerint folytatódik, de sokkal ünnepélyesebben.

5. A szentmisét követi a feltámadási körmenet, majd a körmenet végén a Te Deum és szentségi áldás. Ezzel hirdetjük a világnak, hogy feltámadt Krisztus!

A novai plébánia területén Nován, a plébániatemplomban ünnepeljük és tartjuk meg e szép ünnepet és a feltámadási körmenetet este 19.00 órai kezdettel.

Az ünnep lehetséges népénekei:

SzVU (Szent vagy, Uram!):

  • 83 - Mint a szarvas ér vizéhez
  • 86 - Dicsőség, szent áldás
  • 87 - Föltámadt Krisztus e napon
  • 88 - Krisztus feltámadott
  • 90 - Örvendetes napunk támadt

EN (Az egyházi év népénekei):

  • 115 - Föltámadt Krisztus e napon
Hungarian Chinese (Traditional) Croatian English French German Italian Slovak Slovenian

BONUM TV

Idöjárás

Felhőkép

Egyes tartalmak megtekintéséhez az Acrobat Reader innét szabadon letölthető!

Keresés


Copyright © 2008-2014. All Rights Reserved.